Gurmánský Lisabon aneb jak „projíst“ týden

Asi to znáte…. něco hledáte a najednou narazíte na úplnou bombu. Můj manžel tomu říká „slepý kuře našlo zrní“ :-). Pár takových skvělých věcí se mi už v životě podařilo: úplně nová čtyřhvězda u Ground Zero za 99,- dolarů, čerstvě otevřená pětihěvzda v Hong Kongu za 2.500,- Kč na noc, luxusní apartmán v Dubaji za 8.500,- na týden … a petihěvzdičkový hotel s plnou penzí v Lisabonu. Takže jsem okamžitě vymyslela týdenní zájezd do města, které jsem si v roce 2016 tak zamilovala.

Malovaná kachle západní Evropy, jsem mu začala říkat. A tohle babí léto v Lisabonu jsem nabídla jednomu business clubu a oni ohrnuli nos. Nikdo! nechtěl jet. Byla jsem z toho zaskočená a říkala jsem si, co dělám špatně, že tam nikdo nechce. Přitom cena na celý týden se vším všudy byla nějakých 24.000,- Kč. Za tyhle peníze to dělají jiné cestovky na 5 dní se snídaní a ve dvouhvězdičkovém hotelu! Termín se blížil, letenky stoupaly na ceně a … a nic. No já tam snad pojedu sama s Honzou, přece nenechám propadnout takovouhle příležitost.

A pak volala kamarádka Pavlína, že by jeli s přítelem, a kamarád Mirek, že by to dal s rodinou a přidala se moje spolucestovatelka Daniela a nakonec nás bylo osm a mohlo se letět. Modlila jsem se, abychom s TAPortugal vůbec odletěli (na jaře mi zrušily dva lety bez náhrady), ale všechno proběhlo v pohodě. Hotel byl v širším centru Lisabonu, kousek od metra a zahrad muzea Gulbekian. Pokoje standard byly tak akorát, hezky zařízené, pohodlné twin postele, velká koupelna, nebyla to taková ta luxusní pětihvězda s kohoutkama ze zlata a křišťálovými lustry, ale někde ty hvězdičky nabrat museli :-).

V pozdním odpoledni jsme vyrazili na takovou tu základní prohlídku města. Na nábřeží, do staré čtvrti Alfama, k hradu San Jorge a po návratu kolem osmé jsme šli na naši první večeři. Přinesli nám jídlení lístek (v restauraci jsme byli skoro sami) a vysvětlili, co si z čeho můžeme vybírat. Sedm předkrmů, deset hlavních jídel a šest dezertů. Nevěděli jsme, co dřív. Trvalo nám půl hodiny, než jsme si vybrali. Další půlhodinu jsme čekali na obsluhu. Další půlhodinu na předkrm. Už chápu, proč se večeře podává od 20 do 23 hodin :-)). A pak to začali nosit. Spadla nám brada. Všem. Nejen, že to vypadalo skvšěle, ono to taky skvěle chutnalo. Dezert někteří z nás vzdali, protože to byly obrovské porce a my, Češi, nejsme zvyklí jíst tak pozdě a tolik. No ale nedejte si to!

Obědy fungovaly trochu jinak, výběr byl „jen“ z pěti předkrmů, osmi jídel a sladké a káva byly součástí bufetu „all you can eat“. Vražda! Když jsem říkala přátelům, že máme plnou penzi v hotelu a že to chci využít na maximum, klepali si na čelo: „To se jako budete každý den vracet z města kvůli obědům, jo?“ Ano, ano, ano !!! Měli jsme dva výlety za město, do Sintry a na Cabo da Rocca, tak jsme dvakrát oběd vynechali, ale těch ostatnách pět jsme si vychutnali na maximum. A protože bylo v září ještě celkem dlouho vidět, dali jsme si vždycky oběd mezi 13 a 15, pak hodinu relax na pokojích a pak vyrazili na druhou část dne. Denně! jsme se těšili, co si zase dáme a zkoušeli od každého něco. A hlavně řešili dilema, co si dát, když to včerejší bylo tak senzační. Nejvíc bodů získal steak z lososa, kachní prsa na toustech a „trojombinace“ sladkých hrnků.

Tímto přiznávám, že jsme se prožrali týdnem v Lisabonu do úplného vyčerpání, bylo to fantastické a nelituju jediného kila navíc, které jsem si přivezla domů. Byla jsem šťastná, že to takhle dobře dopadlo (v hotelu jsem předtím nikdy nebyla) a že se to líbilo jak těm dvou 14ti letým puberťákům, tak i Daniele, která jí normálně jak vrabec. Takovýhle gurmánský zájezd bych udělala kdykoliv, bohužel, hotel už nabízí pouze snídaně.

Nedávno jsme se s kamarádkou smály, že po tom, co jsme tam byli, už plnou penzi nenabízejí (asi se tam od září traduje, že tam byla parta Čechů, která jim nabourala rozpočet). Na závěr musím dodat, že tenhle „super deal“ byl cenovou chybou rezrevačního systému. A že mě asi tři měsíce předtím napsali, že se spletli v kalkulaci, že to normálně stojí třikrát tolik, a že mi nabízejí navýšení jen o polovinu. Nesouhlasila jsem a trvala na svém s tím, že nám kdyžtak bude stačit jen polopenze a jeden pokoj zruším. Byli to takoví frajeři, že mi nechali velkoryse tu úplně původní cenu a ještě mi napsali mail, jak se na nás těší. Pobyt to byl parádní, jen já jsem to od té doby nezhubla, naopak :-).

Kontaktujte mě